Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/f/7/d/tgoedterheule.be/httpd.www/libraries/cms/application/cms.php on line 464 't Goed ter Heule - Bio

BIO

 

Biologisch boeren betekent telen zonder gebruik te maken van chemische pesticiden of kunstmeststoffen.
Een bioboer wil kwaliteitsvoeding aanbieden op een natuurlijke wijze mét respect voor mens, dier, plant en milieu.

Het is een landbouwmethode die veel aandacht besteedt aan de natuurlijke kringloop in alle verschillende aspecten van voedselproductie.

Bij de boer staan bodemvruchtbaarheid en milieu centraal. Een ruime vruchtwisseling, het gebruik van groenbemesters en organische bemesting zoals compost, zijn typische kenmerken.

Dit alles heeft bioproducten een authentieke en heerlijk natuurlijke smaak!

De bio-boerderij 't Goed ter Heule wordt extern gecontroleerd door de controleorganisatie BLIK nu TUV NORD. Hierdoor mogen wij al onze producten "biologisch" noemen.

Na een omschakelingsperiode van 3jaar zijn alle akkers nu volledig biologisch! In een "omschakelingsperiode" moet de boer alles telen naar de biologische wetten en normen, maar de producten mogen niet verkocht worden onder de naam biologisch. Deze periode dient om de gronden te zuiveren. Als omschakelingsgewas hebben wij pompoenen geteeld en veel groenbemesters gezaaid om de gronden extra voedsel te geven.

In 2008 werden naast de pompoenen en de zelfpluktuin ook aardappelen, spruiten en savooien gekweekt. Deze gaan voornamelijk naar groothandels. Deze verdelen onze producten dan naar bio-winkels of groentenpakketten.

Op de boerderij werden rondom de akkers gemengde hagen aangeplant. Het is de bedoeling het natuurlijk evenwicht hierdoor te verbeteren! Dieren die de haag schuilen kunnen natuurlijke vijanden zijn van eventuele schadelijke organismen op de akker!
Ook werden netten aangekocht om de gewassen te beschermen tegen allerhande vraatschade.

"De biologische landbouw is tegelijk traditioneel en toekomstgericht, door de combinatie van eeuwenoude methodes en spitstechnologie. Ze is gebaseerd op de waarneming van en het respect voor de wetmatigheden van het leven. Ze stelt zich als voornaamste doel aan de verbruiker voeding te leveren die hij ten volle kan vertrouwen." (Marc Fichers (Nature et Progrès), in Ph. Lamotte, "Le Bio à toutes les sauces", Le Vif- L'Express)


Waarom bio?
- Bio is goed voor je lijf!
Op biologische producten zitten geen chemische residuen! daarenboven blijkt uit    onderzoek dat bio-producten vaak meer vitaminen en anti-oxidanten bevatten.
Bio-fruit en –groenten bevatten meer droge materie en minder water omdat ze niet werden “vetgemest” met oplosbare chemische meststoffen. Ze zorgen ook sneller voor een gevoel van verzadiging. Bovendien hebben ze nog andere, niet onbelangrijke voordelen: ze bevatten geen chemische bewaarmiddelen, smaakversterkers, kunstmatige aroma’s en kleurstoffen, synthetische zoetstoffen, emulgatoren en stabilisatoren, die in andere voedingsmiddelen vaak worden gebruikt en in vele gevallen verband houden met tal van gezondheidsproblemen.

-Meer schone lucht, water en akkers!
De landbouwer besteedt bijzondere aandacht aan het milieu en dat is volgens hem broodnodig als hij de grond in optimale conditie wil houden: planten zijn immers levende wezens, ze moeten goed kunnen groeien en daarom hebben ze uiteraard de juiste voeding nodig. Het is dan ook de taak van de landbouwer om geen behandelingen en chemische bemestingen te gebruiken die de grond uitputten en uit balans brengen. Compost en plantaardige meststoffen krijgen dan ook de voorkeur. Een biologische bodem is rijker aan organisch materiaal, zit boordevol micro-organismen die hem “levend” houden en bezit een betere fysische textuur.

-Sociaal bewustzijn!
Sinds 1960 is ongeveer 30% van het akkerland verloren gegaan als gevolg van bodemerosie onder invloed van water, wind en intensieve mechanisering van de landbouw. Wie kiest voor producten uit de biologische landbouw, engageert zich bijgevolg meteen voor de samenleving, de toekomst, ons nageslacht. Op die manier wordt de band tussen mensen ook hechter.

Get more Joomla!® Templates and Joomla!® Forms From Crosstec