Koolrabi

 

Koolrabi is de knolvormige, verdikte stengel van een koolplant. In tegenstelling tot knollen en koolrapen groeit koolrabi boven de grond. Afhankelijk van de variëteit is de knol bleekgroen of blauwviolet van kleur. Beide variëteiten zijn onder de schil witgeel van kleur. Koolrabi is gezond en slank (maar 24 kcal per 100 gram) en bevat veel vitamine B en C, caroteen en ijzer. De meeste voedingsstoffen zitten in de bladeren. Van deze bladeren kunt u soep maken. De knol dan weer is gemakkelijk te bewaren, verpakt in de koelkast.

 

Koolrabi-courgette-salade

Ingrediënten:

  • 1 koolrabi
  • 200 gram courgette
  • 50 à 75 gram walnoten
  • 3 eetlepels walnotenolie
  • 1 eetlepel citroen of limoensap
  • 3 eetlepels (soja)room

Bereiding:

Was of schil de koolrabi en rasp grof. Schep koolrabi en courgette door elkaar. Hak de noten grof of breek ze en doe samen met de olie en het citroensap in een kom. Schep de groenten erbij, maar op smaak af met zout en laat de salade 30 à 60 minuten marineren. Schenk er naar keuze de room over.

 

Gebakken koolrabi met lente-uitjes en kerrieroom

Ingrediënten:

  • twee koolrabi's
  • 4 lente-uitjes
  • 1 blikje kokosroom
  • 1 doosje sojaroom
  • 1 el kerrie
  • 2 el fijngehakte sjalot

Bereiding:

Schil de koolrabi heel fijn en snijd ze in dikke plakken. Stoof de sjalot en voeg de kerrie toe. voeg vervolgens de sojaroom en de kokosroom toe en laat inkoken. Warm wat olie in een pan en bak de plakjes koolrabi tot ze mooi bruin zijn. Serveer de koolrabi met de kerrieroom en fijn gesneden lente-uitjes. Lekker met wilde rijst en gebakken seitan.

 

Roerbaksalade met scampi

Ingrediënten:

  • 2 el olijfolie
  • 2 kipfilets (in reepjes)
  • 2 grote courgettes (in blokjes)
  • 1 koolrabi (in reepjes)
  • 500 g kleine champignons (in vieren)
  • 250 g broccoli (in kleine roosjes)
  • 1 rode ui (in ringen)
  • 500 g scampi's (gekookt en gepeld)
  • 2 el kikkoman sojasaus
  • peper en zout

Bereiding:

Verhit de olie en bak de kipfilet reepjes rondom mooi bruin. Voeg courgettes, koolrabi, champignons, broccoli en ui toe en bak al omscheppend beetgaar in enkele minuten. Haal de pan van het vuur en schep er dan de scampi's en sojasaus door. Breng op smaak met peper en zout. (www.touredos.nl)

 

Pikante koolrabischotel met tomaten

Ingrediënten:

  • 2 koolrabi's
  • 1 el olie
  • ½ tl komijnzaad
  • een snuf asafoetidapoeder (ofwel 1 teentje hard gebakken knoflook)
  • 1 gedroogde rode peper
  • 3 tomaten, ontveld en fijngehakt
  • ¼ tl kurkumapoeder
  • ½ tl zout

Bereiding:

Snijd ongeveer een achtste van de grove onderkant van de koolrabiknol, schil dan de rest. Snijd de koolrabiknol in vieren, zoals u een appel in vieren zou snijden. Verhit de olie in een middelgrote pan op een middelhoge warmtebron. Voeg het komijnzaad toe. Voeg meteen daarna de asafoetida en peper toe. Roer dit kort tot de pepers donker worden - dit is een kwestie van seconden. Doe dan de koolrabi erbij. Roer een paar maal, voeg dan de tomaten toe. Doe er kurkuma, zout en 1 dl water bij. Roer dit door en breng het aan de kook. Sluit de pan, zet de warmtebron laag en laat dit alles 30 à 35 minuten heel zachtjes pruttelen, of tot de koolrabi zacht is (de punt van een mes moet er gemakkelijk in verdwijnen). ("Madhur Jaffrey's Vegetarische Gerechten", BZZTôH 2001)

eXTReMe Tracker