Pompoendesserts

 

Pompoenpannenkoeken

Ingrediënten:

  • 100 gr pompoenvruchtvlees
  • 100 ml halfvolle melk
  • 1 ei
  • 50 gr zelfrijzende bloem
  • 1 koffielepel olie
  • 50 gr suiker, een snuifje zout

Bereiding:

Pompoen in blokjes snijden en zacht stomen. Dit pureren tot een homogeen mengsel. Alles mengen en bakken in de pan. Je kan met dit deeg ook wafels bakken, alleen het deeg wat dikker maken.

Acorn-pompoenen zijn hiervoor uiterst geschikt.

 

Pompoencake

Ingrediënten:

  • 250 gr pompoenvruchtvlees
  • 150 gr suiker
  • 150 gr bloem
  • 100 gemalen pompoenpitten, walnoten, amandelen of hazelnoten
  • 50 gr honing
  • 4 eieren
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 pakje vanillesuiker

Bereiding:

Schil de pompoen en rasp hem fijn. Roer de eieren en de suiker schuimig. Voeg de overige ingrediënten toe en meng alles goed door elkaar. Vul een ingevette rechthoekige bakvorm met het deeg en laat de cake gedurende ongeveer 1 uur bij 180°C bakken. Bestrooi de afgekoelde cake met poedersuiker.

Alle pompoenen van het type Maxima, Moschata en pepo, behalve spaghettipompoen.

 

Clafoutis van pompoen en peren

Ingrediënten:

  • 300 gr pompoenvruchtvlees
  • 200 gr peren
  • 50 cl melk
  • 125 gr bloem
  • 100 gr ruwe rietsuiker
  • 3 eieren
  • 1 pakje vanillesuiker
  • ½ koffielepel kaneel
  • ½ pakje gist
  • 1 nootje boter, zout

Bereiding:

Schil de pompoen en de peren. Verwijderen de zaden en pitten en snijd het vruchtvlees in schijfjes. Een vuurvaste schotel inboteren en bestrooien met bloem. Bedek de bodem van de schotel met de schijfjes pompoen en peren. Meng de bloem, de kaneel, de rietsuiker, de gist en het zout. Maak een putje in het midden en voeg de eidooiers en de melk toe. Daarna het eiwit voorzichtig ondermengen. Giet het mengsel over de pompoen en de peren en laat gedurende 45 minuten bakken in een matig warme oven. Bestrooi met vanillesuiker en dien lauw op.

Voor deze bereiding kan je volgende variëteiten gebruiken: winter luxury, melonnette jaspée de Vendée, small sugar, golden hubbard, buttercup.

 

Pompoenflan

Ingrediënten:

  • 1 l melk
  • 1,5 kg pompoen
  • 9 eieren
  • 20 eetlepels fijne kristalsuiker
  • 2 afgestreken eetlepels bloem
  • 3 jeneverglaasjes rum
  • (ev. rozijnen, snuifje kaneel)

Bereiding:

Leg de in blokjes gesneden pompoen in de zacht kokende melk. Pureer de pompoen als deze voldoende zacht is. Klop de eieren en de suiker op in de keukenmachine en voeg aan het einde de bloem en de rum toe. Meng dit door de pompoenpuree. Schenk in een beboterde vorm &zet 30-40min in een voorverwarmde oven op 170°C.

 

Pompoen-Dadelmuffins

Ingrediënten (voor 12 muffins):

  • 230 g fruitig pompoenvruchtvlees
  • 150 g zachte boter
  • 150 g rietsuiker
  • 2 scharreleieren
  • 180 g volkorenmeel
  • 150 g fijngehakte amandelen
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 tl kaneelpoeder
  • ½ tl gemberpoeder
  • 80 g ontpitte, fijngehakte dadels
  • rasp van een onbespoten sinaasappel
  • poedersuiker voor het bestuiven

Bereiding:

Rasp het pompoenvruchtvlees fijn. Vet de bakvormpjes in met boter. Klop de boter met de suiker tot een luchtig mengsel en doe in porties de geklutste eieren erbij. Meng de overige ingrediënten – behalve de pompoen en de poedersuiker – en roer ze door het botermengsel. Voeg het geraspte pompoenvruchtvlees toe en roer het erdoor. Verdeel het deeg over de vormpjes. Zet de vormpjes op de middelste richel in de oven en bak de muffins 25–30 minuten. Controleer of ze gaar zijn met een breinaald. Haal de muffins uit de vormpjes en bestrooi met poedersuiker.

 

Veel meer recepten op onderstaande websites

http://home.wanadoo.nl/rvonk/pompoen.html

http://members.lycos.nl/inemieneke/p%201%20pompoen_als_groenten.htm

http://www.receptenzoeker.nl/recept/groente/pompoen/

http://www.webchef.be/recept/groenten/pompoen/

eXTReMe Tracker