Pompoenvoorgerechten

 

Vol-au-vent met zeevruchten (Spaghettipompoen)

Ingrediënten (6 personen):

  • 1 spaghettipompoen (ongeveer 1 kg)
  • 1 kg mosselen
  • 6 pasteitjes
  • 200 gr gepelde garnalen
  • 6 tijgergarnalen
  • 6 sjalotten
  • 1 teentje knoflook, kruidentuiltje
  • 1 klein doosje tomatenpuree
  • 25 cl droge witte wijn
  • 100 gr gemalen comté of gruyère
  • 2 soeplepels boter
  • 2 soeplepels bloem
  • zout, peper, muskaatnoot, melk, olie

Bereiding:

Kook de pompoen gedurende 20 minuten in water. Snijd de pompoen middendoor, verwijder de zaden en bewaar het vruchtvlees. Was de mosselen en kook ze in de witte wijn, 3 sjalotten en het kruidentuiltje. Verwijder de schelpen van de mosselen. Filter het sap. Fruit 3 fijngesneden sjalotten in de olie. Voeg het pompoenvruchtvlees toe. Voeg ook de tomatenpuree en de fijngesnipperde knoflook. Peper en zout toevoegen. Laat 10 minuten zachtjes stoven en voeg op het einde de gemalen kaas en muskaatnoot toe. Maak ondertussen een saus met de 2 soeplepels boter, 2 soeplepels bloem en het kookvocht van de mosselen (melk toevoegen tot de totale hoeveelheid vloeistof 25 cl bedraagt). Voeg deze witte saus, de mosselen en de gepelde garnalen toe aan het pompoenmengsel. Vul de pasteitjes met het mengsel en plaats 15 minuten in een matig warme oven. Bij het opdienen de dekseltjes terugplaatsen en de tijgergarnalen als een handvatje aan de pasteitjes hangen.

Alle spaghettipompoenen zijn geschikt.

 

Gevulde pompoentjes

Ingrediënten:

  • ½ pompoen
  • ¼ kg gehakt
  • ¼ liter bechamelsaus
  • 3 tomaten
  • kruiden (peper, zout, paprikapoeder)
  • 2 uien
  • 1 teentje knoflook
  • geraspte kaas

Bereiding:

Schil de pompoen en hol hem uit. Kook de pompoen halfgaar. Bak ondertussen de fijngesnipperde ui, pers de knoflook erboven uit en voeg na een paar minuten het gehakt op. Braad dit bruin. Voeg de stukjes tomaat toe en afkruiden. Laat nog even pruttelen. Maak bechamelsaus en roer daar een flinke hoeveelheid geraspte kaas doorheen. Leg de pompoen in een beboterde ovenschaal, vul hem met het gehaktmengsel en giet de kaassaus erover heen. Ongeveer 20 minuten in een oven van 200°C, totdat de bovenkant lichtbruin is.

 

Pompoentjes met roquefort

Ingrediënten (voor 6 personen):

  • 6 kleine pompoentjes (pomme d’or, rollet)
  • 3 tomaten
  • 2 sjalotten
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 gr gezouten spek
  • 100 gr roquefort
  • 3 soeplepels slagroom
  • 1 soeplepel olijfolie
  • 1 koffielepel gehakte peterselie
  • zout, peper

Bereiding:

Was de pompoenen en snijd een dekseltje eraf. Verwijder zaden en vezels. Laat de pompoenen 15 minuten stomen. Verwijder het vruchtvlees. Fruit de fijngesneden sjalotten in de olijfolie. Voeg de spekreepjes, de tomaten, de fijngesnipperde knoflook, peper en zout toe. Laat 10 minuten zachtjes stoven. Voeg het vruchtvlees van de pompoen, de roquefort en de slagroom toe. De uitgeholde pompoenen vullen met het mengsel en de dekseltjes terugplaatsen. Plaats gedurende 30 minuten in een matig warme oven. Warm opdienen.

Dit recept is geschikt voor de meeste kleine pompoentjes.

eXTReMe Tracker